گلوكوم (آب سياه)
- دسته: مطالب آموزشی
- بازدید: 7185
بر اساس مطالعات انجام شده در ایران تقریبا ٤/٤ درصد از افراد بالاي ٤٠ سال دچار گلوكوم (Glaucoma) هستند و 90٪ اين افراد از بيمارى خود مطلع نمیباشند. گلوكوم هيچ علامت هشداردهندهاى ندارد كه بيمار را آگاه كند تا به چشمپزشك مراجعه نمايد. بیماری گلوكوم باعث نابینایی میشود. حتي اگر بيماران دچار گلوكوم نابينا نباشند ممكن است ديدشان بشدت كم شده باشد.
عصب بینایی
کره چشم، عضو بینایی و محل شروع سیگنالهای عصب بینایی میباشد ولی فرآیند درک و احساس بینایی توسط کورتکس بینایی در ناحیه پسسری مغز صورت میگیرد. دومین زوج از اعصاب مغزی، عصب بینایی بوده که ارتباط بین کره چشم و کورتکس بینایی مغز را برقرار میسازد. به همین دلیل سلامت عصب بینایی جهت ادراک بینایی اهمیت فراوانی دارد و هر گونه آسیبی به آن سبب اختلال غیرقابل جبران در بینایی میگردد. این عصب از آکسونهای سلولهای گانگلیونی شبکیه تشکیل شده که جسم سلولی و دندریتهای آن درون شبکیه قرار داشته وپس از حرکت در سطحیترین لایه شبکیه و تشکیلRetinal nerve fiber layer ، از کانل اسکلرا در خلف کره چشم خارج شده و عصب بینایی را میسازد.
گلوكوم چيست؟
گلوکوم گروهی از اختلالات چشمی میباشد که نتیجه نهایی آنها آسیب غیرقابل برگشت عصب بینایی میباشد. در این بیماری مجموعهای ازعوامل، که مهمترین آنها افزایش فشار داخلچشمی میباشد، باعث تشدید و تسریع مرگ سلولهای تشکیل دهنده عصب بینایی میگردد. این آسیب با تغییرات بارزی در ظاهر عصب بینایی بهصورت کاهش بافت عصبی و افزایش مقدار فرورفتگی مرکزی دیسک اپتیک، همراه است. عصب بينايي مسئول مخابره پيام بينايى از شبكيه به مغز است. اين عضو از 1 تا 1.2 میلیون رشته عصبى يا اكسون (شبيه كابل برق) تشكيل شده است. وقتى اين رشتههاي عصبي تخريب شوند نقاطي سياه در ميدان بينايي ايجاد ميشود كه در آن نقاط ديد وجود ندارد. تا زماني كه حدود بيش از نيمي از رشتههاي عصبي از بين نروند اين نقاط تيره قابل تشخيص نيستند. اگر همه رشتههاي عصبي از بين بروند نابينايي مطلق بروز ميكند.
گلوکوم مادرزادی
- دسته: مطالب آموزشی
- بازدید: 5896
گلوكومى است كه بدليل اختلال مادرزادى در ساختمانهاي تخليه زلاليه چشم، فشار چشمها از بدو تولد بالاست. اگر كه نوزاد چشمهاي كدر، سفيد و بزرگ دارد و يا دچار ترس از نور است و در نور چشمهايش را مىبندد، باید هر چه سریعتر توسط چشمپزشک ویزیت شود.
گلوکوم مادرزادی یک بیماری ناشایع چشمی است. از هر ده هزار کودک یک نفر به این بیماری مبتلا میشود. در صورتی از این عنوان برای تشخیص بیماری استفاده میشود که از هنگام تولد تا 3 سالگی تشخیص داده شود. گلوکوم مادرزادی درمان نشده یکی از علل مهم نابینایی کودکان میباشد. با وجود ابتلای نوزاد در بدو تولد، در 60% موارد بیماری تا 3 تا 6 ماهگی و در 80% موارد تا یکسالگی تشخیص داده میشود. در 65% موارد بیماری، فرزندان پسر و در 70% موارد هر دو چشم را درگیر میکند. در اﻏﻠـﺐ ﻣــﻮارد، ﮔﻠﻮﻛﻮم ﻣﺎدرزادي اوﻟﻴﻪ ﺑﻪ ﺻﻮرت اﻧﻔﺮادي ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ اﻣﺎ ﻧـﻮع وراثتی آن نیز دﻳـﺪه ﺷـﺪه اﺳـﺖ. از ﻧﻈـﺮ بیماری¬زایی اﮔﺮ ﭼــﻪ ﻧﻘـﺺ ﺗﻜـﺎﻣﻠﻲ در زاوﻳـﻪ چشم در اﻳـﻦ ﺑﻴﻤـﺎري وﺟﻮد دارد اﻣﺎ ﻋﻠﺖ دﻗﻴﻖ آن ﻣﺸﺨﺺ ﻧﻴﺴﺖ. ﺑﻴﻤﺎري ﺑﺎ زاوﻳﻪ ﺑﺎز ﻏﻴﺮﻃﺒﻴﻌﻲ، اﻓﺰاﻳﺶ ﻓﺸﺎر داﺧﻞ ﭼﺸﻢ، ﺑﺰرگ ﺷﺪن ﻗﻄﺮ ﻗﺮﻧﻴﻪ، ورم و ﺑﺰرگ ﺷﺪن ﻛﺎپ ﻋﺼﺐ ﺑﻴﻨﺎﻳﻲ ﻣﺸﺨﺺ ﻣﻲﺷﻮد. نشانههای بیماری شامل سهگانه اشکریزش، حساسیت به نور و بستن چشمها میباشد (تصویر 1).
.jpg)
آب مروارید (کاتاراکت)
- دسته: مطالب آموزشی
- بازدید: 4813
کاتاراکت چیست؟
کاتاراکت يا آب مروارید به كدر شدن عدسی چشم گفته مىشود. وقتی ما به چیزی نگاه میکنیم نور از مردمک چشم عبور کرده و توسط عدسی بر روی شبکیه چشم (لایه حساس به نور در پشت چشم) متمرکز میشود. عدسى تا سن چهل سالگی (سن شروع پیر چشمی) با تغيير شكل خود مثل دوربين اتوماتيك عمل كرده و توانايى ديدن اجسام دور و نزديك را فراهم مینماید. به منظور تمرکز مناسب نور بر روی شبکیه چشم، عدسی باید شفاف و انعطاف پذير باشد.
عدسى عمدتاً از آب و پروتئين ساخته شده است. با افزايش سن و تغيير تركيب عدسى، پروتئينها در بعضى نقاط عدسى تجمع یافته و باعث كدورت عدسى میشوند. کدورت عدسی یک پدیده طبیعی و وابسته به سن بوده که بعد از چهل سالگی در تمامی افراد اتفاق میافتد. چشم پزشکان وقتی از واژه کاتاراکت استفاده میکنند که این کدورتها باعث کاهش بینایی فرد شده باشد. آب مروارید یکی از شایعترین دلایل كاهش دید است. هیچ دارو یا قطرهای برای درمان آب مروارید وجود ندارد و تنها راه برطرف كردن آن جراحی میباشد. بر اساس برخی مطالعات میتوان با مصرف ویتامین C، E و افزایش مصرف انواع خاصی از سبزیجات مانند بروکلی و اسفناج از ایجاد و پیشرفت کاتاراکت جلوگیری کرد. در یک مطالعه مصرف اسفناج پخته شده دو بار در هفته، نقش محافظت کننده در برابر ایجاد و پیشرفت کاتاراکت داشته است. ژنتیک نقش مؤثری در ایجاد کاتاراکت دارد. تقریبا نیمی از موارد کاتاراکت ارثی میباشند.
علائم کاتاراکت
کاتاراکت وابسته به سن بهتدریج پدیدار میشود. به همین علت در مراحل اولیه ایجاد کاتاراکت ممکن است فرد متوجه آن نشود. کاهش آرام حدت بینایی به خصوص برای رانندگی در شب میتواند بسیار خطرناک بوده و باعث تصادفات جاده ای گردد. از همین روی به همه افراد توصیه میشود بعد از سن چهلسالگی به صورت دورهای و منظم به چشم پزشک مراجعه نمایند. این موضوع بهخصوص در افرادی که به رانندگی و خلبانی اشتغال دارند اهمیت ویژهای دارد.
مراقبت های پس از عمل جراحی کاتاراکت و یا گلوکوم
- دسته: مطالب آموزشی
- بازدید: 3977
- پانسمان و محافظ پلاستیکی چشم را تا زمان معاینه روزبعد بسته نگه دارید
- به مدت سه هفته پس از جراحی توسط محافظ پلاستیکی و یا استفاده از عینک از بروز هرگونه ضربه به چشم جلوگیری نمائید.
- به مدت چهار هفته پس از جراحی از خم شدن طولا نی یا برداشتن جسم سنگین پرهیز نمائید.
- قطره های تجویز شده را سر ساعت استفاده نموده، قبل از مصرف ظرف قطره را خوب تکان داده و بین قطره های مختلف حد ا قل پنج دقیقه فاصله قرار دهید.
- قطره های چشم دیگر که عمل نشده را مطابق قبل از عمل ادامه دهید.
- در صورت استفاده از آسپیرین یا داروهای رقیق کننده خون در مورد شروع مجدد آنها در زمان معاینه روز بعد از عمل سوا ل نمائید.
نکته بسیارمهم: در صورت بروز هر گونه درد / کاهش دید / قرمزی و ترشح چشم در روزهای اول پس ا ز جراحی آب مروارید (کاتاراکت) و در هر زمانی پس از جراحی آب سیاه (گلوکوم) فورا و بدون اتلاف وقت به مطب و یا به اورژانس بیمارستان لبافی نژاد مرا جعه نموده و در صورت عدم دسترسی جهت کسب راهنمائی با شماره تلفن 09126348451 تماس حاصل نمائید. (خواهشمند است از شماره مذکور تنها در موارد اورژانس استفاده نمایید و جهت سوالات عادی با مطب 22000972 تماس حاصل کنید).
اطلاعات قبل از جراحی گلوکوم
- دسته: مطالب آموزشی
- بازدید: 4185
- گلوکوم یا آب سیاه در غالب اوقات بیماری مزمنی است که در آن فشار بالای داخل چشم رشته های عصب بینایی را به مرور زمان از بین می برد.
- عصب بینایی هر چشم از یک میلیون و دویست هزار رشته عصبی تشکیل شده است. تا زمانی که حدود نیمی از این رشته ها سالم هستند بیمار هیچگونه مشکلی در میدان بینایی احساس نمی کند. بنابراین در اوایل بیماری با وجودیکه ممکن است حتی بیماری پیشرفته باشد شخص متوجه آن نخواهد بود.
- هدف اصلی از درمان گلوکوم کاهش فشار چشم به میزانی است که مانع از بین رفتن بیشتر رشته های عصب بینایی شود، و رشته های عصبی از بین رفته ، قابل برگشت و باز سازی نیستند.
- نکته مهمی که بیماران باید همیشه بخاطر داشته باشند این است که درمان گلو کوم به هر روش دارویی ، لیزری و یا جراحی تاثیری در بهبود دید فرد نداشته و هدف اصلی درمان، حفظ دید باقیمانده بیمار میباشد.
- جراحی گلو کوم به منظورحفظ دید باقیمانده و نه به منظور افزایش دید در زمانی که راههای دیگر دارویی و یا لیزری به اندازه کافی موثرنباشند انجام میگیرد.
- موفقیت عمل جراحی بسته به نوع گلوکوم و وضعیت چشم از 50 تا 95% متفاوت است و ممکن است پس از جراحی نیاز به درمان دارویی ویا جراحی مجدد پیش آید.
- پس از عمل جراحی گلوکوم امکان بروز یکسری عوارض وجود دارد. مهم ترین عوارض خونریزی سر عمل و عفونت بعد از جراحی است که ممکن است حتی به کاهش دید منجر شود ، ولی خوشبختانه احتمال بروز آنها بسیار کم است. گاهی ممکن است حتی چند روز پس از جراحی مشکلاتی پیش آید که نیاز باشد مجددا بیمار به اطاق عمل برده شده و اقداماتی دیگر صورت گیرد
- بیمار قبل از عمل جراحی در صورت مصرف آسپرین ، پلاویکس یا دیگر داروهای رقیق کننده خون بایستی پزشک خود را مطلع نماید و با صلاحدید پزشک داخلی یا قلب از 3 تا 14 روز قبل از جراحی قطع گردد.
کسب جایزه جشنواره فیلم انجمن جهانی گلوکوم توسط آقای دکتر محمد پاکروان
- دسته: جراحی های پیشرفته چشم
- بازدید: 2723
تکنیک جراحی آقای دکتر محمد پاکروان موفق به کسب مقام برتر در جشنواره فیلم انجمن جهانی گلوکوم سال 2017 شد.
عنوان فیلم: Short Tunnel, Small Flap Shunt Procedure
مشاهده فیلم:
صفحه1 از2